Close

Γερμανικά 10 ερωτήσεις

Γερμανικά 10 ερωτήσεις - 10 απαντήσεις

Τα Γερμανικά αποτελούν για αρκετούς μια terra ingognita σε ότι αφορά στην επιλογή του σωστού τρόπου διδασκαλίας. Στο Κέντρο Γερμανικής Γλώσσας Σάκης Τσιαλτζής συγκεντρώσαμε 10 από τις πιο δημοφιλείς απορίες και σχόλια και απαντούμε δίνοντας τις συμβουλές μας προς τους ενδιαφερόμενους.

 1. Τα γερμανικά είναι μια δύσκολη γλώσσα.
    Είναι αλήθεια ότι τα γερμανικά δεν αποτελούν μια πολύ «εύκολη» γλώσσα σε σχέση με κάποιες «κλασσικές» ξένες γλώσσες (Πχ: αγγλικά, ιταλικά). Παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό δυσκολίας κυρίως λόγω των γραμματικών φαινομένων (γένη, πτώσεις, δοτική, πολλές προθέσεις, κλπ). Είναι πιο απαιτητική για τον σπουδαστή και χρειάζεται μέθοδο, υψηλό επίπεδο διδασκόντων και οργάνωση. Προτιμήστε, λοιπόν, Κέντρα Ξένων Γλωσσών όπου διδάσκεται αποκλειστικά και μόνο η γερμανική γλώσσα γιατί εκεί θα βρείτε την εξειδίκευση που χρειάζεται.
 2. Τα γερμανικά είναι πολύ δύσκολο να τα μιλήσει κανείς.
    Παρόλο που με μια πρώτη ματιά ή με το πρώτο άκουσμα τα γερμανικά φαίνονται «βαριά» και δυσκολοπρόφερτα (μεγάλες λέξεις, πολλά σύμφωνα), ωστόσο πλεονεκτούν έναντι των αγγλικών, για παράδειγμα, μιας και στα γερμανικά ότι βλέπεις αυτό διαβάζεις (το i είναι πάντα ι και όχι άλλοτε ι και αλλού άι, το u είναι πάντοτε ου και όχι γιου, α, ου κλπ). Γι’ αυτό στον σπουδαστή που ξεκινά να μαθαίνει την γερμανική γλώσσα είναι απαραίτητο να μπουν σωστές βάσεις στον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Επιλέξτε Κέντρο Ξένης Γλώσσας που προσφέρει χωριστά προγράμματα για μαθητές, σπουδαστές και ενηλίκους το καθένα με τα δικά του βιβλία ώστε με τον σωστό ρυθμό ο μαθητής/σπουδαστής να εγκλιματισθεί σωστά στη γλώσσα.
 3. Με ποιόν και πώς θα μιλήσω γερμανικά;
    Τα γερμανικά αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 118.000.000 άνθρωποι μιλούν γερμανικά ως μητρική γλώσσα ενώ 11% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την μιλούν ως δεύτερη γλώσσα. Επιπρόσθετα τα γερμανικά χαρακτηρίζονται ως μια από τις βασικές γλώσσες των επιχειρήσεων, του εμπορίου, των επιστημών και των τεχνών. Οι δυνατότητες, βέβαια, ομιλίας της στην Ελλάδα είναι πιο περιορισμένες. Έτσι στην επιλογή για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας πρέπει να προστεθεί η αναζήτηση ενός Κέντρου Ξένης Γλώσσας με ολιγομελή και ομοιογενή τμήματα που δίνουν στον σπουδαστή την δυνατότητα συστηματικά, γρήγορα και αποδοτικά.
 4. Τα γερμανικά είναι μια ακριβή γλώσσα.
    Αντίθετα! Τα γερμανικά αποτελούν μια οικονομική επιλογή ξένης γλώσσας αρκεί να μετρήσουμε σωστά! Αναλογιστείτε ότι στα αγγλικά τα χρόνια που χρειάζεται κάποιος για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, φτάνοντας στο ανώτερο πτυχίο, κυμαίνονται από 9 έως 12. Ο αντίστοιχος χρόνος για το ανώτερο πτυχίο στα γερμανικά είναι τα 7 χρόνια για έναν ανήλικο μαθητή ενώ με επιλογή ταχύρυθμων τμημάτων φτάνει ως τα 3 χρόνια για έναν ενήλικα σπουδαστή. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό ετών επί ετήσιων διδάκτρων αντιλαμβάνεστε ότι τα γερμανικά και πιο οικονομικά είναι (χωρίς καν να συνυπολογίσουμε το κόστος αγοράς βιβλίων) αλλά συνάμα και λιγότερο απαιτητικά από πλευράς χρόνου. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι η επιλογή Κέντρου Ξένων Γλωσσών με ποικιλία επιλογών τμημάτων ώστε να επιτευχθεί η σωστή μέθοδος, στο σωστό χρόνο για την ολοκλήρωση των σπουδών.
 5. Στις 2 γλώσσες η μία «δώρο».
    Πρόκειται για μια «μέθοδο» διδασκαλίας που, πέρα από την αντιδεοντολογική της βάση, έχει αποδειχτεί μια ουτοπία, αφενός μεν γιατί η «δεύτερη» γλώσσα αποτελεί μια διαφημιστική πλάνη για όποιους την εφαρμόζουν, αφετέρου δε αποτελεί κατά κόρον ένα είδος αγγαρείας με πολυάριθμα τμήματα, ανειδίκευτους καθηγητές και ελάχιστες ώρες. Το μόνο που θα «κερδίσετε» είναι να χάσετε χρόνο.
 6. Ιδιαίτερο ή μάθημα σε τάξη;
    Το ιδιαίτερο αποτελεί μια λύση διδασκαλίας. Όμως, πέρα του ότι είναι κατά κανόνα ακριβότερο, του λείπει η ζωντάνια της ομαδικής διδασκαλίας με διαφορετικά άτομα και ο ευγενής ανταγωνισμός που προάγεται στο τμήμα. Τα ιδιαίτερα είναι για ιδιαίτερες περιπτώσεις.
 7. Θα πάω εκεί που πήγε και ο …
    Ζητήστε πληροφορίες από ανθρώπους που μαθαίνουν ή έχουν μάθει γερμανικά και είναι ευχαριστημένοι. Η καλύτερη διαφήμιση για σοβαρά και καταξιωμένα Κέντρα Γερμανικής Γλώσσας είναι τα καλά λόγια και οι συστάσεις των σπουδαστών τους για το σύστημα και τους καθηγητές τους.
 8. Τι ποσοστό επιτυχίας έχετε στις εξετάσεις;
    Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αναρτούν συνήθως πίνακες επιτυχόντων στις εξετάσεις πιστοποίησης γλώσσας. Η σύσταση μας είναι να αποφεύγετε να πιστεύετε «τρελά νούμερα» τύπου 99% ή 100%. Συνήθως είναι διαφημιστικά τρικ για αφελείς.
 9. Θα «μάθω» μια πιο εύκολη γλώσσα.
    Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια σοβαρή επιλογή για το μέλλον κάθε σπουδαστή. Αποτελεί ένα ουσιαστικό και απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή του. Η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών μας διδάσκει ότι πρέπει να επενδύσουμε τα χρήματά μας σε μια γλώσσα που θα μας φανεί πολύπλευρα χρήσιμη στο μέλλον και όχι για το θεαθήναι. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις γλώσσες «μόδας», οι περισσότερες εκ των οποίων και πιο δύσκολες είναι, δεν έχουν ως επί των πλείστων ουσιαστική χρήση, είναι πολυδάπανες, δεν έχουν αναγνωρισμένα πτυχία και εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό.
 10. Θέλω απλά να μιλάω λίγα γερμανικά, ίσα να συνεννοούμαι.
    Έχει αποδειχτεί ότι όσοι ξεκίνησαν με αυτή τη λογική όχι απλά δεν τα κατάφεραν αλλά τουναντίον έχασαν χρόνο και χρήμα. Βάλτε στόχο στην εκμάθησή σας. Στόχο με χρονικά και ποιοτικά (πτυχίο) κριτήρια συμβουλευόμενοι ένα εξειδικευμένο Κέντρο Γερμανικής Γλώσσας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι μάθατε αυτά που πρέπει, σύμφωνα με τις δυνατότητές σας και θα έχετε απόδειξη γι’ αυτό.